Brokke, Enno


Ets gemaakt door Enno Brokke tijdens de oorlogsjaren vol armoede. Ets uit 1944. Beeldmaat 8 cm x 9,5 cm en ruime marges. Kleine oplage 1/8. Zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst met museumglas. In de plaat gesigneerd en gedateerd. Rechtsonder met potlood gesigneerd.

Enno Brokke
Den Haag 10-06-1919 – Arnhem 11-02-2007

Enno Brokke was een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij werkte als onder meer als tekenaar, schilder en graficus. Tussen 1945 en 1958 maakte hij deel uit van de groep van Cuijk. Door toedoen van een leraar aan de lagere school wist Brokke al op jonge leeftijd dat hij kunstenaar wilde worden. In Den Haag deed hij de HBS.
Hij volgde rond 1935 tekenlessen aan de Eerste Nederlandse Vrije Studio. In 1937 deed hij een avondcursus aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij werkte meerdere jaren als technisch tekenaar voor een carrosseriefabriek.
Om in de Tweede Wereldoorlog aan tewerkstelling in Duitsland te ontkomen dook hij onder in noordoost Limburg in het dorp Plasmolen. Hij woonde boven een bakkerij en vond een baan voor halve dagen als keramiekschilder bij pottenbakkerij De Olde Kruyk in Milsbeek. Nadat deze in 1943 moest sluiten werkte Brokke als landarbeider in Middelaar.
Met zijn werk ontwikkelde Brokke zich van een veelzijdig ambachtsman (keramiekschilder, graficus, toegepaste kunst) via een abstracte tussenfase tot een realistisch fijnschilder. Zijn thema’s waren figuren, portretten, dieren, stillevens en (verlaten) landschappen.