Hartz, Louis

Ets van het haventje in Katwijk. Losbladig en nooit ingelijst geweest. Beeldmaat 10 cm x 14 cm. Bladmaat 16,5 cm x 22 cm. In de plaat gesigneerd. Linksonder met potlood proefdruk voor W.J.B. Jansen. Rechtsonder met potlood betiteld en gesigneerd.

Louis Hartz
Amsterdam 09-11-1869 – Heemstede 17-10-1935

Louis Jacob Hartz, van Joodse afkomst, was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en graficus. Op de lagere school toonde Hartz reeds aanleg voor de tekenkunst en op 17-jarige leeftijd deed hij eindexamen op de Rijksacademie van Beeldende Kunst in Amsterdam. Louis Hartz kreeg les van Maurits van der Valk en Jan Voerman sr. Louis Hartz maakte enkele studiereizen, naar Frankrijk, Spanje, Italië, Tunesië en Egypte. Hartz bracht vele zomermaanden in Noordwijk en Katwijk door vanwege zijn belangstelling voor zee-, vissers-  en strandgezichten. Daarom kocht Hartz een huis met atelier in Katwijk. Feitelijk leefde hij een enigszins teruggetrokken leven wars van tentoonstellingen, met uitzondering van zijn bijdragen aan ‘Arti et Amicitiae’.
In 1920 werd zijn huis en atelier in Katwijk door brand getroffen en gingen er vele honderden schilderijen en tekeningen en meer dan 30 jaar levenswerk in vlammen op. Voor 1920 heeft Hartz, gegrepen door de schoonheid van de zee, talrijke zeegezichten, schelpenvissers en vissersvrouwen uit de dorpen aan de Noordzeekust vooral in Katwijk en Wijk aan Zee geschilderd. Na de ramp die zijn werk grotendeels vernietigde, heeft hij zich speciaal op het portretschilderen toegelegd. Louis Hartz overleed na enige tijd verpleegd te zijn in het Haarlemse Joles-ziekenhuis en ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Heemstede. In 1939 zou een herdenkingsexpositie in het Stedelijk Museum van Amsterdam worden georganiseerd, maar deze kon ten gevolge van de omstandigheden in die onzekere tijd geen doorgang vinden. Bij het uitbreken van de oorlog zijn enkele honderden doeken door de Duitse bezetters meegenomen en nooit teruggekeerd.