Hell, van, Johan


Litho met de titel kerstmarkt (Marktscène) uit 1929. Litho op dik papier met watermerk. Oplage 11/50. Bladmaat 32 cm x 46 cm. Nog authentiek (losbladig zonder passe-partout) ingelijst in een houten lijst. In het boek Johan van Hell 1889-1952 van T. Reijnders pagina 105. Met potlood betiteld en met potlood gesigneerd.

Johan van Hell
Amsterdam 28-02-1889 – Amsterdam 31-12-1952

Johannes Gerardus Diederik (Johan) van Hell was een Nederlands graficus, lithograaf, musicus, kunstschilder, tekenaar, houtsnijder, tekenleraar en boekbandontwerper. Hij genoot zijn opleiding aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam, de Kunstnijverheidsschool Quellinus en de Rijksacademie voor Beeldende kunsten Amsterdam.
Van Hell was zowel schilder als musicus, hij speelde als Klarinettist in het Concertgebouworkest. Johan van Hell was een overtuigd socialist, wat tot uiting komt in zijn schilderijen, tekeningen, litho’s en affiches die alledaagse straattaferelen van de gewone man, muzikanten, mattenkloppende vrouwen, visboeren, handelaren en arbeiders tijdens de crisisjaren in de vorige eeuw uitbeelden. Hij vervaardigde ook lithografieën aan de hand van zijn schilderijen, die hij voor enkele guldens verkocht. Naast het schilderen verdiende van Hell zijn brood met het maken van boekillustraties en het geven van teken- en muziekles.