Hemelman, Albert

Ets van het ” IJ in Amsterdam” uit ca 1920. Afgesloten IJ, gezien vanaf de noordelijke oever naar het oosten. Van links naar rechts: De ADM; de kop van de Oostelijke Handelskade met het KNMI-gebouw; de Binnenhaven. Beeldmaat 27,4 cm x 70 cm. Zuurvrij gelijst in een nieuwe lijst. Met potlood gesigneerd en epreuve d’artiste.

Albert Hemelman
Neede 07-01-1883 – Amsterdam 25-01-1951

Albert Hemelman was een Nederlandse graficus, kunstschilder, tekenaar, etser, boekbandontwerper, en lithograaf.

Hij was één van de drie zoons van Antoine Hemelman en Berendina Willink. Zijn vader was smid en de bedoeling was dat hij en zijn twee oudere broers ook smid zouden worden. Albert wilde echter kunstschilder worden en koos voor een artistieke opleiding.

Zijn opleiding genoot hij in 1905 aan de Rijksnormaalschool voor Kunstnijverheid en van 1908 tot 1909 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten beide in Amsterdam. Hij was een leerling van Pieter Dupont, Klaas van Leeuwen, George Sturm en Nicolaas van der Waay. Hij werkte in Amsterdam van 1902 tot 1951 en heeft ook gewerkt in Noorwegen, IJsland en Spitsbergen.

Zijn onderwerpen betroffen havengezichten, industriële landschappen, landschappen, stadsgezichten en stillevens. Hij ontwierp ook affiches en kalenders. Albert Hemelman schilderde grote oceaan stomers en deze werken trokken de aandacht van Nederlandse kunstkopers en zij bezorgden hem verschillende opdrachten. Tot zijn belangrijkste klanten behoorden de Koninklijke Hollandsche Lloyd en de Amro-Bank in Amsterdam.

Hij was lid van de Vereeniging Sint Lucas en Arti et Amicitiae beide in Amsterdam. Hij was leraar van Henk Henriët.