Jongh, de, Tinus

Ets van de “Dam” in Amsterdam”. Uitzicht op de Dam, vanuit het Koninklijk Paleis. In het midden ‘Naatje van de Dam’ en het Commandantshuis. Links Dam nr.2, hoekhuis Rokin nr. 101 en op de achtergrond de Beursstraat. Rechts v.r.n.l., Dam 14 (ged.)-16, ingang Rokin, Vijgendam 6-16. Op de voorgrond van het Koninklijk Paleis staan koetsen met paarden. Klassieke voorstelling en losbladig. Met potlood gesigneerd.

Tinus de Jongh
Amsterdam 31-01-1885 – Amsterdam 17-07-1942

Marinus Johannes ( Tinus ) de Jongh woonde en werkte in Amsterdam en hij vertrok in 1921 vanuit Watergraafsmeer naar Zuid Afrika. Daar vestigde hij zich in eerste instantie in Kaapstad.

Tinus de Jongh vormde zich zelf. Hij tekende, etste en schilderde landschappen en dorpsgezichten. In Nederland kreeg hij erkenning nadat het Stedelijk museum in Amsterdam een werk van hem aankocht.

In Zuid Afrika kreeg hij grote bekendheid en ontwikkelde hij zich tot een van de meest aansprekende schilders in de eerste helft van de 20e eeuw.. Zijn vroege Hollandse landschappen zijn geschilderd in de impressionistische stijl van de Haagse School.